Javascript ve Java aynı şeyler değildir. Tekrar ediyorum: Javascript ve Java aynı şey değildir.
İsimlerinin çok benzemesi ile birlikte, Javascript ağırlıklı olarak HTML sayfalarında betik(script) yazmak için kullanılır, Java ise Javascript ten daha değişik şeyler yapan gerçek bir programlama dilidir. Ayrıca Java öğrenmesi daha zordur. Sun tarafından daha güçlü hesaplama ihtiyaçları için geliştirilmiş bir dildir.
Javascript Brendan Eich tarafından, Netscape de çalışırken bir istemci-taraflı betik (script) dili olarak geliştirilmiştir. (Yine de sunucu-taraflı programlamada kullanılmaması için bir sebep bulunmamaktadır.)
İlk başlarda bu dile Live Script ismi verilmişti, fakat sonra Java yayınlandı ve büyük bir hızla popüler olmaya başladı. Son anda Netscape bu betik (script) dilinin ismini "Javascript" olarak değiştirdi. Bu sadece pazarlama amaçlı yapılmış bir hareketti. Daha beteri, Eich bu dil için "Java diline benzet" direktifi almıştı. Bu insanlarda Javascripttin Java nın "aşağı versiyonu" olduğu hissinin uyanmasına neden olan hareket olmuştur. Maalesef bu hikayenin bütün parçaları tam olarak burada bulunmamaktadır.
Java ve Javascript C ve C++ ın indirgenmiş dillerdir, fakat bu diller (veya onların ataları) farklı yönlere yönelmiştir. Bu dillere baktığınız zaman aralarında bir akrabalık olduğunu hemen anlarsınız. Her ikisi nesne yönelimlidir (bu Javascript için diğerlerinden daha az önemli olsa da) ve yazım şekilleri (syntax) bakımından ortak bölümler içerirler, fakat aralarındaki farklar benzerliklerinden daha önemli ve fazladır.
Eğer C++ veya Java programcısıysanız ve Javascript in bazı özelliklerine şaşırdıysanız, benim Javascript den önce bir programlama deneyimim olmadığından, site üzerinde (çevirinin yapıldığı site : quirksmode.org) bu farklılıklara değinmedim. Bunun için, en iyisi (David Flanagan, “JavaScript, the Definitive Guide”, 5th edition, O’Reilly, 2006) kitabını alabilirsiniz. Bu kitapta C++/Java ve javascript çok anlaşılır bir şekilde açıklanmıştır. Bazı bölümlerin düzenlenmesinde yardımcı editörlük yaptığım bir kitaptır. (Burada yardımcı editörlük yapan şahıs quirksmode.org sitesinin sahibidir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder