Javascript çoğu kişi tarafından istemci-taraflı betik (scripting) dili olarak kullanılmaktadır. Bu Javascript kodunun HTML sayfalarının içine yazıldığı anlamına gelir. Bir ziyaretçi HTML sayfasını Javascript ile beraber alır, betik (script) tarayıcıya gönderildikten sonra, onu yorumlama işi tarayıcının sorumluluğundadır.
Betiğin (script) HTML sayfasıyla beraber geliyor olması, sayfanızı kim görüyorsa görsün onu kopyalayabileceği anlamına gelir. Buna rağmen, sizin açınızdan bakıldığında bu, sizin internette karşılaştığınız her betiği (script) görebileceğiniz, öğrenebileceğiniz anlamına da gelir.
Javascript tarayıcılardan başka yerlerde kullanılabilir. Netscape sunucu-taraflı bir CGI dili olarak Javascripti kullanmıştır, aynı Perl veya ASP gibi. Javascript ile karmaşık, gerçek programlar yapılabilir. Çevirinin yapıldığı site (quirksmode.org) Javascript in tarayıcılar üzerinde kullanılmasını konu edinmektedir.
Eğer herhangi bir programlama tecrübeniz yoksa bazı kolay Javascript örnekleriyle temellerini öğrenmek en iyi başlangıç yoludur. Şu kitabı almak iyi bir fikir olabilir (Negrino & Smith, “JavaScript for the World Wide Web”, 4th edition, Peachpit Press, 2001). Kitap çok kullanışlı örnekler içerir, bu örnekler ileri programlama becerileri gerektirmez, başlarken size oldukça yardımı dokunacaktır. Tabii bu sitenin (çevirinin yapıldığı site quirksmode.org) de size biraz yardımı dokunur.
Ayrıca şu kitabıda (Jeremy Keith, DOM Scripting: Web Design with JavaScript and the Document Object Model, 1st edition, Friends of Ed, 2005.) öneriyorum. Bu kitapta diğeri gibi, çok derinlere inmeden, fakat programcı olmayan kişilere örneğin grafik tasarımcı/CSS ustası kişiler için mükemmel bir Javascript bakış açısı kazandırmaktadır - çokca karşılaşılan problemleri çözmek için iyi bir bilgi vermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder