17 Mayıs 2011 Salı

Dil olarak Javascript

Javascript tam anlamıyla bir programlama dili sayılmaz. Bunun yerine kirli işleri tarayıcıya yaptırdığı için bir betik (scripting) dili olarak anılması daha doğru olur. Eğer bir resmin diğeriyle değişmesini istiyorsanız, Javascript tarayıcıya bunu anlatabilir. Esas işi tarayıcı yaptığı için, sizin tek ihtiyacınız, birtakım yazıları tarayıcının yaptığı işe göre oldukça kolay olan kodlarla yerleştirmektir. Bu Javascript i başlamak için kolay bir dil yapmaktadır.

Basit dediğimize bakıp yanılmayın: Javascript zor da olabilir. Herşeyden önce, basit görünümüne rağmen bir programlama dilinin tüm özelliklerine sahiptir: bu karmaşık programların Javascript ile yazılabilmesini sağlar. Bu özellik (karmaşık programlar yazabilme) internet sayfalarını kodlarken nadiren kullanılır, fakat mümkündür. Bu bazı karmaşık programlama yapılarını sadece uzun çalışmalardan sonra anlayabileceğiniz anlamına gelir.

İkinci ve çok önemli bir husus tarayıcılar arasındaki farklardır. Tüm modern internet tarayıcıları Javascript destekler, fakat hepsinin tamamen aynı Javascript i desteklemesi şartı yoktur. Bu sitenin (quirksmode.org) büyük bölümü tarayıcı farklarını keşfetmeye ve açıklamaya, ve onlarla nasıl başa çıkacağınızı anlatmaya ayrılmıştır.

Sonuç olarak temel Javascript öğrenmesi kolaydır, fakat ne zaman gelişmiş betikler yazmaya başlarsanız tarayıcı farklılıkları (ve nadir olarak yazım şekli (syntax) farklılıkları) boy gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder